Fokus tygblöjor
I detta blogginlägg hittar du tips och råd om hur du tvättar och tar hand om dina tygisar så att de håller länge och har så liten miljöpåverkan som möjligt.
Tygblöjor är ett utmärkt val för den miljömedvetne. De har avsevärt mindre miljöpåverkan än slängblöjor och kan dessutom spara dig pengar. För första barnet kan en spara flera tusen kronor genom att använda tygisar och tar en hand om blöjorna på rätt sätt håller de för flera barn. Här kommer våra bästa tips för att hålla blöjorna luktfria och få dem att räcka länge.
Tvättrekommendationer
- Släng bajs i toaletten. Det görs enklast genom att ett engångsinlägg används men är alltid bra (också om du använder engångsblöjor så slipper du stinkande soppåsar och sophinkar).
- Blöjan kan sköljas direkt för att få bort det mesta av kisset, men ska inte blötläggas. Det går även bra att lägga blöjan i en spann eller påse direkt utan att skölja först.
-
Lägg blöjan i en torr blöjspann, stor blöjpåse, eller liknande behållare.
- Om blöjorna är väldigt smutsiga, kör dem först med ett sköljprogram, antingen med en liten mängd tvättmedel eller helt utan.
- Använd ett långt och varmt (max 60 grader) program, med tvättmedel.
- Häng blöjorna på tork eller kör dem i torktumlare på låg temperatur. Tips! Om blöjorna känns stela efter lufttorkning, släng in dem i torktumlaren en kort stund, då blir de mjuka igen.
Ytterligare tvättråd
- Om din tvättrutin funkar. Fortsätt så! Den behöver inte vara komplicerad.
- Ta ur inlägg från pocket-blöjor och fäst kardborre-flikar så att inte blöjorna fastnar i varandra.
- Om du inte har en full maskin kan blöjor tvättas med andra plagg. Fyll upp maskinen med annan tvätt efter att blöjorna har sköljts i sköljprogram.
- Använd gärna miljövänligt tvättmedel.
- Använd INTE mjukmedel eller tvättmedel som innehåller klorin.
- Om du behöver använda kräm som innehåller zink eller petroleum på barnets rumpa, använd då ett engångsinlägg så krämen inte fastnar på blöjan. Kräm som fastnat i blöjan kan minska uppsugningsförmågan. Om barnet lätt får röd rumpa är det bra att vara utan blöja så mycket som möjligt, eller åtminstone en liten stund efter varje blöjbyte så att huden får torka helt och luftas.
- Använd helst ett långt tvättprogram så att blöjorna blir ordentligt rena.
- Tvätta blöjorna varannan dag så att de inte börjar lukta. Om du inte har en full maskin går det bra att fylla på med annat, t.ex. barnkläder eller handdukar om du inte vill tvätta blöjor med dina egna kläder.
- Skalblöjor i PUL kan tvättas i tvättpåse för att hålla sig fina.
- Tips för att resåren ska hålla sig: Häng blöjorna över linan istället för att använda klädnypor, eller häng dem horisontellt. Bikten av våta blöjor kan tänja på resåren. Om du använder torktumlare, kör på låg temperatur. Om du lägger undan blöjor, t.ex. mellan barn, eller i väntan på att ge bort eller sälja, tvätta dem på ett kort program efter några månader så att inte resåren torkar ut och går sönder.
Ullblöjbyxor
Tvättinstruktioner
- Ullblöjbyxan behöver endast tvättas med några veckors mellanrum, förutsatt att den är behandlad med lanolin och inte blir smutsig.
- Tvätta ullblöjan i kallt vatten, handtvätt eller ullprogram i tvättpåse.
- Behandla med lanolin ungefär var fjortonde dag.
- Använd ej blekmedel.
- Använd ej torktumlare.
Lanolinbehandling
För att din ullblöjbyxa ska fungera optimalt behöver den behandlas med lanolin (ullfett). Lanolin är den naturliga oljan i ull som håller fåren torra i regnet. För att skalblöjan ska vara vattentät behöver den behandlas med lanolin varannan till var fjärde vecka. Lanolin kan hittas på vissa apotek, bebisbutiker och webbutiker som säljer produkter att blanda egen hudvård.
- Fyll en hink eller handfat med ca 5cm hett vatten. Tillsätt en bit lanolin, stor som en ärta, och låt smälta i vattnet. Kyl sedan ned vattnet med kallt vatten.
- Lägg i ullblöjbyxan och kläm lite på den för att fördela lanolinet jämnt över ullfibrerna. Lämna sedan blöjan blötlagd ett par timmar eller över natten.
- Skölj inte blöjan när du tar upp den, pressa bara ut vattnet.
- Rulla upp blöjan i en handduk för att avlägsna så mycket fukt som möjligt, lägg den sedan platt att torka (inte i solen).
- Behandla ullblöjbyxan med lanolin varannan till var fjärde vecka, eller när den börjar lukta illa!