TYGBLÖJOR - NÅGOT FÖR MIG?
Jag bär den tunga plastlådan med våta tygblöjor till tvättstugan. Öppnar locket och rynkar näsan. Lägger in blöjorna i maskinen och gnäller lite över att någon inte tagit ur inläggen i ett par av dem. Men sådär! Då har jag sparat ytterligare $20 och sluppit släpa hem blöjpaket från affären.
Är en konstig för att en får en kick av att tvätta stinkande tygblöjor? Ja, kanske lite. Men om en bryr sig om miljön och hellre lägger pengarna på en utlandssemester än engångsblöjor, då känns det ganska fint. Det kan gå åt så många som 6000 engångsblöjor innan barnet går på toaletten. Om en blöja kostar 2 kr, då blir det 12 000 bara i blöjkostnader! En full uppsättning tygblöjor av ett bra märke kostar ca 3 000 kr, så det betyder 9 000 spänn rakt ner i spargrisen. För att inte tala om blöjberget en inte bidrar till.
När min första dotter var bebis ville jag gärna använda tygblöjor men fick inte helt till det. Jag använde en sort som läckte, även om jag kollade ofta. Dottern kissade mycket åt gången och då höll de inte tätt. Dessutom blev materialet tunnare och en del gick sönder efter ett tag. Inför barn nummer två gjorde jag lite bättre research och hittade Baby BeeHinds som jag ville testa. Jag bor i Australien där tygblöjor varit mer populära de senaste åren än de har varit i Sverige, så utbudet är stort. Då min första dotter behandlades för höftledsluxation medan nummer två är ett gränsfall, försöker jag använda tygblöjor så mycket det går. Vid höftledsluxation är det viktigt att hålla isär benen och låta barnet ligga som en groda, vilket tygblöjorna hjälper till med. Förhoppningsvis slipper yngsta dottern behandling, vi får se vid nästa ultraljud. Jag har nu använt blöjorna från Baby BeeHinds ett par månader och de fungerar väldigt bra. De är tjocka med mycket material, så rumpan blir stor. Men en vill ju att blöjan ska funka, annars kan barnet lika gärna förbli naket.