Att använda tygblöjor

Baby på lammskinn i Baby BeeHinds blöja

TYGBLÖJOR – NÅGOT FÖR MIG?

Jag bär den tunga plastlådan med våta tygblöjor till tvättstugan. Öppnar locket och rynkar näsan. Lägger in blöjorna i maskinen och gnäller lite över att någon inte tagit ur inläggen i ett par av dem. Men sådär! Då har jag sparat ytterligare $20 och sluppit släpa hem blöjpaket från affären.

Är en konstig för att en får en kick av att tvätta stinkande tygblöjor? Ja, kanske lite. Men om en bryr sig om miljön och hellre lägger pengarna på en utlandssemester än engångsblöjor, då känns det ganska fint. Det kan gå åt så många som 6000 engångsblöjor innan barnet går på toaletten. Om en blöja kostar 2 kr, då blir det 12 000 bara i blöjkostnader! En full uppsättning tygblöjor av ett bra märke kostar ca 3 000 kr, så det betyder 9 000 spänn rakt ner i spargrisen. För att inte tala om blöjberget en inte bidrar till.

När min första dotter var bebis ville jag gärna använda tygblöjor men fick inte helt till det. Jag använde en sort som läckte, även om jag kollade ofta. Dottern kissade mycket åt gången och då höll de inte tätt. Dessutom blev materialet tunnare och en del gick sönder efter ett tag. Inför barn nummer två gjorde jag lite bättre research och hittade Baby BeeHinds som jag ville testa. Jag bor i Australien där tygblöjor varit mer populära de senaste åren än de har varit i Sverige, så utbudet är stort. Då min första dotter behandlades för höftledsluxation medan nummer två är ett gränsfall, försöker jag använda tygblöjor så mycket det går. Vid höftledsluxation är det viktigt att hålla isär benen och låta barnet ligga som en groda, vilket tygblöjorna hjälper till med. Förhoppningsvis slipper yngsta dottern behandling, vi får se vid nästa ultraljud. Jag har nu använt blöjorna från Baby BeeHinds ett par månader och de fungerar väldigt bra. De är tjocka med mycket material, så rumpan blir stor. Men en vill ju att blöjan ska funka, annars kan barnet lika gärna förbli naket.

Att använda tygblöjor är lite pilligare och tar mer tid än engångsblöjor såklart. De ska tvättas, hängas och vikas. Så om allt du gör med din bebis måste vara så effektivt som möjligt är kanske inte tyg för dig. För dig som är redo att ge det en chans kommer här några tips kring tygblöjor:

  • Investera i ett bra märke. Att använda läckande blöjor blir bara stress. De ska ha tillräckligt med material för att suga upp den där kissningen bebisen gör efter en stor måltid. Det är även viktigt att de sluter tätt runt benen utan att skava.
  • Om du inte vet vilket sort du ska välja (allt-i-ett, pocket eller inner-och ytterblöja), köp några olika och testa innan du beställer ett helt set. Ett tips är att om du gärna vill ha ekologisk bambu direkt mot din bebis rumpa så är kombinationen innerblöja/ytterblöja ett bra alternativ. Om du vill optimera för smidighet, både med avseende på tvätt och passform, är en allt-i-ett-blöja eller pocketblöja toppen.
  • Var snäll mot dig själv i början och använd engångsblöjor första veckorna om du tycker det är nog att mata, vyssja, byta, vagga.
    Använd tyg hemma några dagar först. Du vill inte hantera bajsexplosion på bussen första gången du testar nya tygblöjan. Tygblöjor håller in bajset väldigt bra, ofta bättre än engångsblöjor, men det är bäst att öva hemma lite först.
  • Räkna med att du får gå upp en storlek i kläder, i alla fall för sparkdräkter och byxor.
  • Innan barnet äter vanlig mat kommer bajset vara löst och en ”liner” hjälper inte. Bajset går dock lätt att få bort. När det sen är mer fast är det bäst att ha en liner i blöjan hela tiden så att bajset bara kan lyftas bort och spolas ner i toan.
  • Om du satsar på tygblöjor, klappa dig själv på axeln och njut av att du gör något gott för miljön, barnet och plånboken.

Lycka till!

Baby på lammskinn i Baby BeeHinds blöja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 × två =