Yawama Kids

Ekologiska skallror och förkläden till barn – från Sverige & Zambia

Yawama Kids är ett samarbete mellan bloggaren Clara Lidström och designern och stylisten Anna Lidström för märket Yawama of Sweden. Märkets filosofi är att kombinera afrikansk hantverksskicklighet med svensk design. Barnkollektionen vi tagit in innehåller ekologiska skallror och förkläden – produkter för barn i alla åldrar och tar hänsyn till så väl miljö som producenter. Och är så fin!

Yawama Kids logo

Läs mer om märket

I kollektionen Yawama Kids sammanfogas svensk design med afrikansk inredning och hantverk. Hantverk som tar tillvara på tekniker och kunskaper som gått i arv i generationer och skapar arbetstillfällen, särskilt för kvinnor som vid småskalig produktion får möjligheten att jobba hemifrån. Dessutom är hantverk skonsammare för miljön och inte alltid helt perfekt, men alltid helt unikt.

Yawama Kids leksaker är framställda med stor respekt för både miljön och producenterna i Afrika.

Gosedjuren är stickade och virkade av 100 % OEKO-certifierat ekologiskt bomullsgarn och stoppade med OEKO-certifierad akrylstoppning. De kan maskintvättas i ljummet vatten, och sedan dropptorkas. De handgjorda ekologiska leksakerna är testade enligt internationella och EU-standarder och uppfyller EN71-3 säkerhetskrav för leksaker för barn och är CE-märkta.

Bakom produktionen av barnförkläden finns konstnärer från Tribal Textiles i Zambia som skapar unika handmålade textilier. Här möts traditionell afrikanskt konsthantverk med modern svensk design. Produktionen sker i harmoni med naturen och det lokala samhället. I ett område med stor arbetslöshet är Tribal Textiles en viktig arbetsgivare med omkring hundra anställda.

Info om Little Ndaba, som levererar till Yawama Kids

Yawama Kids från Little Ndaba

Bakom produktionen av Yawama Kids virkade djur finns kvinnor i Zambia, som genom att sticka gosedjuren får sig en välbehövlig extra inkomst. Varje vecka samlas kvinnorna hos Little Ndaba, för att hämta nytt garn och kvalitetskontrollera sina produkter. Träffarna är en viktig mötesplats och många djur stickas också där – på en filt i skuggan av hyddan.

Little Ndaba startades av Charles Barr 2004. Deras verkstad ligger på en gård strax utanför Lusaka, Zambia där de tillsammans med traktens kvinnor arbetar med att utveckla innovativa leksaker och inredningskollektioner för barn. En liten grupp kvinnor har utbildats i handstickning och en kvinna har tränats att göra kvalitetskontroll. Kvinnorna arbetar ofta hemifrån och de får betalt för varje fullgjord leksak. På detta sätt bidrar Little Ndaba till att ge en inkomstkälla samt kompetensutveckling.

https://www.facebook.com/LittleNdabaHandcraftedToys

Produkter från Yawama Kids