Bra att ha hemma till bebis och mamma efter förlossning

Bra att ha hemma till bebis och mamma efter förlossning

En kommer in i hallen. Ställer kanske bebis i sitt lilla babyskydd på golvet i hallen. Och nu då? Nu kommer den liksom stanna här. För alltid?!

Det är en enorm känsla att få hem sitt barn som en väntat på, och kanske är ni helt slutkörda efter förlossningen. Vi har satt samman en utförlig lista med det nödvändiga att ha hemma till bebis och mamma efter förlossning, och vad vi tyckte var onödigt. En sak mindre att klura på, bara checka av! Mycket går också att köpa efter att bebis är född, när det behövs.

Vi förutsätter i listan att bebis fötts nära beräknat datum. Om bebis kommer tidigare kanske råden inte passar helt. Vi skriver också framöver "ni". Kanske är det bara du och bebis, i så fall är ni också ett "ni" nu.

Här och där rekommenderar vi saker vi säljer här på nakenfisen.se. Vi är öppna med det, ingen smygreklam här. Om du läser om något du gillar finns länkar längst ned till våra produkter!

TIll bebis - Bra grejer att ha hemma direkt

  • Några ombyten kläder

Det här är ju en no-brainer. Det svåra kanske är att inte köpa för mycket kläder, det behövs ju inte egentligen så mycket. Beroende på hur ofta ni har möjlighet att tvätta varierar naturligtvis behovet, men det som kommer hända är att bebis råkar bajsa eller kräkas ned kläderna ibland, de blir inte direkt smutsiga annars. Om ni tänker använda tygblöjor från start, öka på en storlek på allt, de tar lite mer plats än släng-blöjorna. Om ni har möjlighet att tvätta 2 ggr i veckan rekommenderar vi:

1 body i storlek 50 om bebis dyker upp tidigt!
5 bodies i storlek 56, helst omlottmodell så slipper ni dra den över bebis huvud i början. Om det inte är jättevarmt där ni är rekommenderar vi långärmat. Sparkdräkt fungerar också lika bra som body & byxor. En smaksak.
5 bodies i storlek 62, men det kan ni köpa efterhand, eller så kanske ni får ett gäng :-)
1 liten mössa (notera att de kommer i olika storlekar, det gjorde inte vi första gången. Ser i och för sig rätt roligt ut med en jättemössa).
4 par byxor i storlek 56 (om ni inte bara kör sparkdräkt), antingen med eller utan fötter. Fördelen med att ha fötter på byxorna är ju att slippa sockar som bara ramlar av. Nackdelen är att bebben växer ur byxorna lite fortare, och att de kan vara lite pilligare att få på. Dock ligger antagligen bebis rätt still första veckorna ändå. Om det är mitt i sommaren räcker kanske shorts, annars är det långa ben som gäller.
2 lite varmare tröjor som inte behöver dras över huvudet.
2 par sockar, om byxor inte har fötter. Sockarna kommer antagligen försvinna eller bli för små innan de blir smutsiga.
6 "dregglisar", antal starkt beroende på bebis :-)

Vi säljer en gullig ekologisk mössa och ekologiska dregglisar, bodys och sparkdräkter här på nakenfisen.se, länkar finns längst ned i inlägget.

Varmare kläder behövs ju såklart för utomhusvistelser men med en varmt bäddad vagn är det kanske inget som är helt nödvändigt från dag 1. Om det är riktigt kallt rekommenderar vi en overall med huva, då tar ni er mellan sjukhus, bil och hem utan problem.

  • Blöjor

Köp inte för många i Storlek 1, det växer bebis ur snabbt, eller behöver kanske inte alls. Köp lite storlek 2 istället också. Vi gillade Libero Touch, som är supermjuka mot den känsliga huden (ej sponsrat, helt ärligt). Eller så kör ni tygblöjor från start. Vi har en modell speciellt för nyfödda. Det är bra att vara medveten om att bebis kanske bajsar typ 10 gånger om dagen i början (eller inte alls, de är väldigt olika). Att börja använda tygblöjor kan vara lite läskigt, men vår erfarenhet är att en tygblöja av bra kvalitet håller in bajset. Baby Beehinds blöjor har orsakat mindre läckage än engångsblöjor för oss. Testa gärna tygblöjor hemma först och fortsätt med engångsblöjor ett tag till om det blir för jobbigt med allt tvättande i början. Om det inte blir så många sovtimmar första veckorna är det bra att passa på att vila så fort barnet sover. Då vill en inte stå i tvättstugan. Var snäll mot dig själv!

  • Tvättlappar

Kör gärna på mjuka, torra tvättlappar i tyg eller papper som blöts med vanligt vatten i början. Det är bättre för bebis känsliga rumpa än våtservetter. Om ni ändå vill ha våtservetter, tänk på att använda parfymfritt och miljömärkt.

  • Minihanddukar

Även om ni inte använder tvättlappar i tyg kan vi verkligen rekommendera att införskaffa ett gäng små handdukar (typ 15x15 cm) att lägga under bebis på skötbordet, så slipper ni tvätta hela underlägget om det kladdar lite vid bytet (inte ovanligt...). Också bra för att försiktigt badda stjärten torr med efter att ha tvättat.

  • Skötbädd

Ni måste inte ha ett skötbord, men se till att det finns en dedikerad plats med ett mjukt underlag att byta blöjor, där ni kan samla det som krävs vid bytet. Gärna vid rinnande vatten om möjligt, så att ni kan skölja tvättlappar utan att släppa bebis med andra handen. Ha några gamla handdukar som underlägg och lägg detta inom räckhåll: tvättlappar, blöjor, handdukar, ombyten till bebis. Och en blöjpåse eller blöjhink i närheten då.

  • Febernedsättande medicin i supp-form

Det enda läkemedel vi känt var nödvändigt för vårt eget lugn att ha hemma, det mesta annat kan ju vänta tills apoteket öppnar, om ni inte bor långt ut på landet förstås. Om du inte använt suppar förut, notera att de ska föras in med den platta sidan först (inte helt intuitivt).

  • Badolja eller mjukgörande kräm

Bebis kommer säkert vara torr som fnöske i början. Det bästa för riktigt torr hud ska vara att undvika badoljan och istället smörja med kräm eller mandelolja efteråt. Mandelolja är jättebra att göra lite babymassage med efter badet. Men för en lite äldre bebis med normal hud kan det i vår erfarenhet vara skönt med lite ekologisk och parfymfri badolja i badvattnet.

  • En sovpåse/swaddle

Om ditt barn har en stark startle-reflex (a.k.a. "omklamringsreflex", "Mororeflex" eller "fallreflex", kärt barn har många namn...) och slänger upp armarna så fort det somnat och därmed väcker sig självt, då kan en swaddle vara ovärderlig. I många länder lindar man barnet de första månaderna. En swaddle är mycket lättare och säkrare att använda. När barnet inte behöver eller kan ha armarna innanför längre (när det börjar vända sig), kan t.ex. en ErgoPouch som vi säljer här på nakenfisen.se användas som sovpåse istället.

  • Mjuk filt

Det är aldrig fel med en liten gosig filt för extra värme, köp en som är lätt att tvätta.

  • Badbalja

Om ni har badkar är det inte nödvändigt, och kanske fungerar vasken hemma hos er. Men generellt sett är badkaret rätt stort, och det finns smarta små baljor med insatser för baby som är bra. Låna av en kompis om ni kan!

  • Barnvagn

Det här är ju ett inlägg i sig, så vi nöjer oss med att tipsa några saker att tänka igenom:

  1. Behövs svängbara framhjul? I princip ett måste i stan, mindre så på landet. Då är stora hjul och fjädring kanske viktigare att vagnen har.
  2. Vändbar sits (på sittdel alltså)? Kan vara trevligt att kunna vända på bebis när hen börjar bli riktigt nyfiken på omvärlden. Forskningar har dock visat att barnet kommunicerar mer och är mindre stressat om det först sitter så det kan se den som kör vagnen (läs om studien här)
  3. Ska vagnen in i hissen? Mät då och skaffa en vagn som passar om det går. Det är väldigt skönt att kunna köra ända hem om möjligt.
  • Skötväska

Vi gillade att ha en stor skötväska att hänga på vagnen med uttagbart mjukt underlägg att byta blöja på. Vi kör en från Littlephant (igen, ej sponsrat) som varit urbra, men det finns säkert många som är toppen. I den har vi t.ex. ett ombyte kläder till bebis och en extra t-shirt till förälder, en mindre skötväska med blöjor, våtservetter, påse till använda blöjor, samt ett engångsunderlägg från Libero (som vi använder ovanpå det mjuka underlägget tills det sker en olycka, då lägger vi ned ett nytt!). En del gillar att ha alkogel i skötväskan men det kan också vara en hälsorisk för äldre barn, så tänk på att hålla den undan klåfingriga i så fall, eller köp en barnsäker variant. I den stora skötväskan passar också att lägga bebis BVC-bok, amningsinlägg till mamma om det behövs, nycklar till ev. barnvagnsrum, och nappar om en använder det.

  • Babyskydd (bilstol till bebis)

Om ni måste åka bil hem från BB så behövs tyvärr ett babyskydd, då taxibilar bara har stolar från 6 månader och uppåt. Om ni har möjlighet och känner er trygga med det, låna eller hyr. Det behövs så kort tid, och det är väldigt onödigt att alla köper sprillans nytt som bara används i 6 månader.

TILL BEBIS - EVENTUELLT, MEN INTE HELT NÖDVÄNDIGT ATT HA HEMMA

  • En bärsele eller sjal

Det blir mycket kånkande i början och det tar inte lång tid innan bärandet och ammandet börjar kännas i rygg och axlar. En bärsjal som håller barnet nära kroppen kan vara bra att ha om barnet har svårt att somna eller man behöver ha händerna fria.

  • Salva mot röd stjärt, t.ex. Bepanthen eller naturliga fetter

Vi använde det bara någon enstaka gång. Det som vi tyckt varit bäst mot röd rumpa är att lufta bebis stjärt ordentligt då och då. De läker otroligt fort! Passa på att leka och gosa lite med din bebis så att det blir helt torrt innan du tar på nästa blöja, men se upp för oväntade kissattacker.

  • Näsfrida "snorsug"

En obehaglig produkt, men så sjukt bra till snoriga bebisar! Och det är faktiskt inte äckligt att använda den, man suger långt ifrån näsan i en liten slang :-)

  • Napp

Våra barn har gillat sina nappar. Ni gör som ni och bebis vill! Köp nya (de kan bli torra och släppa vid fästet) och koka före användning.

  • Ersättning och nappflaska som passar ersättning

Självklart om en inte vill eller kan amma. Det kan också kännas skönt att ha lite ersättning redo hemma även om en tänker amma. Men det kanske också går att fixa med kort notis om ni bor i stan. Använd sunt förnuft och köp inte på för mycket i onödan. Detsamma gäller diverse amningsnappar m.m., kolla först hur det går.

  • Bröstpump och nappflaska som passar bröstmjölk

Det finns både manuella och elektriska bröstpumpar (dyra!). Det är i vår erfarenhet sällan något som behöver fixas med omedelbar verkan, ni hinner förmodligen vänta tills apoteket öppnar om det är något ni vill ha/behöver. Tips! Även om mamman ammar kan partner hjälpa till med matandet om det passar er, t.ex. under natten.

  • Nagelfil i sandpapper

Bra för att fila av de första bebisnaglarna, som också ofta går att riva av. Finns dock ofta att få på BB, och kommer inte behövas dag ett.

  • Babytops

Lär behövas förr eller senare, säkra tops till baby med små bomullsbollar som hindrar dem från att åka alltför långt in i örat / näsan.

  • Sax med rundad kant

Det här är toppen att ha när bebis naglar blir lite hårdare, så att ni inte råkar sticka hen med en vass nagelsax. Behövs dock inte precis i början.

  • D-droppar

Självklart ska bebis ha D-droppar, men det får ni säkert på BVC ändå, ingen stress med att köpa hem i förväg.

  • Babygym

Pyssla ihop ett eget, köp ett eller låna om ni vill. Det behövs inte speciellt länge men det är toppen att ha. Men såklart inget absolut måste att ha, och kanske en bra present att önska sig av föräldrar som vill bidra.

  • Bebis fylla-i-bok

Det är ju toppen att ha en bok att fylla i, men ni hinner köpa det senare. Lilla mini kommer inte hinna vända om till mage innan ni hunnit gå runt på stan och kollat precis vilken bok ni vill ha. Eller köp på nätet! Det här kan också vara något ni kanske får av vänner eller familj.

  • Babymonitor / babywatch

Om ni bor i en liten lägenhet kommer ni knappast behöva en. Ni hör bebis även om ni är i vardagsrummet... Men om ni bor i en stor lägenhet eller hus kanske det är aktuellt. Inget som behövs dag 1 dock.

  • Babynest

Inget måste, men väldigt praktiskt och mysigt är vår erfarenhet. Använd i sängen, i spjälsängen, i soffan eller i barnvagn.

  • Lammskinn

Vi har tyckt det varit underbart med ett lammskinn att lägga bebis på på golvet och att bädda med i vagnen. Våra lammskinn här på nakenfisen.se kommer från vår egen ekologiska gård, så de känner vi såklart extra varmt för!

  • Spjälsäng

Inget måste, följ råden för säker samsovning om ni vill göra enbart det. Om ni vill ha en spjälsäng har vi älskat vår "Troll" som har en sänkbar sida att ställa närmast sängen. Bebis växer dock ur den hyfsat fort, så sälj vidare eller låna om ni kan. Vi själva har kombinerat samsovning med att lägga bebis i spjälsängen när det passar. Köp till åtminstone spjälskydd, madrass, madrasskydd och lakan. Kanske vill ni ha en liten platt kudde, läs på och avgör själva. Täcke och påslakan är inte nödvändigt i vår mening, se nedan.

  • Babysitter

Inget en måste ha hemma tills bebis kommer men också något vi rekommenderar. Se dock till att inte bebis sitter i den hela dagarna lång, det är viktigt att bebis får komma runt i olika ställningar under dagen, precis som vi vuxna.

  • Mobil att hänga över vagn och spjälsäng

Inget ni kommer sakna första veckan, men förmodligen uppskattat när bebis blivit några veckor.

  • Leksaker, gosedjur och skallror

Ni kommer knappast vilja fylla bebis spjälsäng med gosedjur i början, och det enda bebis är intresserad av är att vara nära er. Så oroa er inte om ni inte har något sånt här hemma, ni kommer garanterat få mer än ni behöver inom kort... Tänk på att det bebis stoppar i munnen ska vara fritt från BPA, hormonstörande ftalater och annat läskigt. Det är det generellt sett om det är ny plast eller målad färg men se upp med begagnat. Och kör helst ekologiskt såklart.

  • Extra solskydd / sovskärm

Vi måste också få rekommendera det smarta sov- och solskyddet vi säljer från CoziGo. Det är helt unikt i sin smarta design som passar på alla barnvagnar, och på flygplansbasinetter.  Det går naturligtvis att klara sig utan men dess existens är hela anledningen till att vi startade nakenfisen.se, för att kunna importera det här smarta solskyddet från Australien till Sverige. Det fungerar som ett litet tält och kan fällas ned på en sida i taget, så att bebis är konstant skyddad från solen, men kan se ut, och ni som föräldrar kan se in. Toppen.

 

TILL BEBIS - ovärda köp i vår mening

  • Specialdesignad blöjhink i plast

Köp inte en dyr blöjhink! I början luktar bajset inte speciellt mycket och kan slängas i den vanliga hinken. När bebis börjar äta riktig mat luktar det dock värre än sju sjösjuka sjömän så då hjälper ändå inte en blöjhink. Ni kommer få slänga bajset direkt i toaletten eller försöka tömma hinken så fort som möjligt ändå. Plasthinkarna som finns att köpa tar bara upp lukt och vår erfarenhet är att det är ovärt, kör hellre på en metallhink eller en billig skräphink att slänga när blöjfasen är över. Om ni kör tygblöjor så rekommenderar vi att ha två blöjpåsar i tyg att rotera mellan.

  • Badtermometer

Inget fel i att använda en, men dagens digitala termometrar är supersnabba och går finfint att använda för att kolla både bebis badvatten och rumpa vid behov.

  • Täcke och påslakan

Vi använder bara sovpåsar, så då är täcket onödigt. En sovpåse kan bebis inte få över huvudet eller sparka av sig, vilket vi tyckt känts tryggt. Kalla nätter lägger vi ibland över en extra filt. Ni avgör själva vad ni föredrar.

  • Små gulliga skor och tofflor till nyfödda

Ja, det är gulligt, och en fin photo-op :-) Men knappast praktiskt innan bebis kan gå. Ni kommer förmodligen ha nog med att ta på sockar, om och om igen...

 

ATT HA HEMMA TILL MAMMA - DET HÄR GILLADE VI

  • STORA, lösa trosor

"Låna med" en bunt från sjukhuset, det gör många vi talat med. Nättrosorna där är oslagbara direkt efter födsel. Kejsarsnitt vågar vi inte uttala oss om då vi saknar erfarenhet, men rimligtvis är stort och mjukt att föredra även där.

  • STORA bindor (åtminstone efter vaginal födsel)

Samma här, "låna med" från BB och köp största möjliga på apoteket. De kommer gå åt.

  • Amnings-BH (vid amning)

Använd BH utan metallbygel för att undvika mjölkstockning. Det är inte helt lätt att hitta någon en gillar, men mamma kommer kanske till och med sova med den på. Så lägg lite extra tid och pengar på några bra!

  • Amningsinlägg (vid amning)

Det här är alltså pads en lägger i BH:n för att undvika läckage. Finns både engångs (de verkar rätt lika hela bunten) och flergångs som kan tvättas.

  • Medela bröstvårdskräm från PureLan (vid amning)

Eller liknande. Det viktiga är att den inte är giftig för bebis såklart. Och kanske behövs den inte. Om ni ska amma är vårt bästa tips att läsa på så mycket som möjligt och ta mycket hjälp av personalen på BB, de är där för att hjälpa till.

  • Choklad (speciellt vid amning)

Dag 3-4 nånstans lär vara värst. Mammas tuttar kommer svälla, och hon kommer tro att hon ska på casting till Baywatch. Förutom smärtan då. Det blir bättre snart, cue CHOKLAD.

  • Mat i frysen

Ha lite mat hemma så slipper ni tänka på det första dagarna.

Och till sist, våra bästa tips: Ta det som det kommer. Ni måste inte bestämma någonting i förväg. Lyssna på bebis och strunta i råd du/ni inte gillar. KRAM!

Tillbaka till blogg